Ekologisk och småskalig besöksgård 10 km utanför Luleå. 🐄🚜

Just nu håller vi många järn i elden.

Just nu håller vi många järn i elden.

Det blir så mycket roligare att ha många olika projekt på gång samtidigt. Då kan man studsa mellan när man blir less.

Trädgården behöver nya växter och det ska även anläggas två nya mindre odlingar som grisarna bökat upp åt oss. Utmaningen är egentligen bara att luckra jorden. Den är fri från kvickrot, men väldigt kompakt.


foto: Per Lundström

Hönshuset behöver ny utegård. I fjol drog Bjurholmsgänget runt på gården, festade loss i trädgårdslandet, gömde ägg i Gull-Tors rissla och kvartade i grishuset. Rena rama Woodstockfestivalen! Tillställningen attraherade även örn, hök, kråkor och korp. Vilja – vår hund och ordningsvakt – höll superkoll. Fast när hönshuliganerna började sprätta upp potatisen (vilket gör den grön, giftig och helt oätlig) så beslutades att det blir en sommar i arresten.

foto: Per Lundström

Samtidigt boostar vi för Bondgårdsveckorna. Nytt för i år är att mjölkkorna är hemma på gården, vilket innebär att barnen kommer få se när jag mjölkar. Det sluter cirkeln eftersom vi brukar ysta, kärna smör och separera grädde. Nåltovning är också en ny aktivitet. Som vanligt kör vi ridning på fredag med turridningsföretaget Ranch 456 och deras cowboyhästar, eller på vår egen Nordlandshäst Gull-Tor om man så önskar. Vi tränar också på att köra Avant. Allting annat blir som vanligt.

“Mycket bättre än fotbollsskola” var det en förälder som sa.

Till hösten kommer vi även att köra en kortversion av Bondgårdsveckorna fast för vuxna deltagare. Från fredag kväll till söndag kväll med övernattning och allt! Vi har fastställt en del av schemat redan, men ni får gärna komma med era coola förslag på vad vi ska hitta på. Temat är som vanligt självhushållning.

foto: Nina Olovsson

Haha, vilka frillor! Thomas som då precis fyllt 40 trodde att vi skulle åka till Paris, men vi åkte till Norrbotten. Här är första anhalten – en privat bugglektion i Skomanstjälen med Dick och Nina Olovsson. Före detta mjölkbönder som driver kvighotell, har lammuppfödning, farmy fitness, jord- och skogsentreprenad och mycket, mycket mer. De är också väldigt kända dansprofiler. Efter flera timmars buggkurs och middag tuppade vi av i deras bagarstuga. Tillbaka hemåt igen och besök på kallaxgårdsbutik där stora fikafat och alla vänner väntade. Nästa stopp var hos Nina – eldsjälen bakom Lanthandeln i Vittjärv. Underbart inspirerande människa! Sedan hann vi med att ysta med Hanz de Waard i Skabram och bo på hans camping, vi shoppade på Hulkkoffgården och när vi åkte hem fulla av intryck så föddes en ny affärside: Hela resan under samma tak! Mejeri, kafe, lanthandel med lokala råvaror, besöksgård med självhushållning och på övervåningen ska man kunna bo. Så vi har vänt på mössan några gånger för att få ihop ritningen. Just nu håller Thomas på att bygga foderficka till ladugården och nästa projekt är ett ostlager. Vi håller dessutom på att renovera två rum i boningshuset för uthyrning från och med juni. Nu blev inlägget väldigt långt och jag får ge mig och berätta mer en annan dag.

I lurarna på Thomas,A Dotted Line med Nickel Creek

Hållbart jordbruk

Hållbart brukande av naturen

Närproducerat

Bra för både dig, oss och miljön

100% KRAV

Vi är certifierade enligt KRAV.

På riktigt!

På riktigt och hjärta för det långsiktiga.